Zimní zahrada vs. zastřešení terasy

Na pohled se může zdát, že mezi těmito typy konstrukcí není žádný rozdíl. Realita je ale zcela odlišná. V první řadě záleží na dispozicích vaší stavby – tj. zdali chcete postavit objekt úplně nový anebo vylepšit ten stávající. Největší rozdíl se ale ukrývá v použitých technologiích.

Rozdíly v typu zástavby

Přinejmenším mohou nastat dvě různé situace. Jedna, kdy uvažujete o výstavbě krytého objektu propojeného s vašim obydlím anebo druhá, kdy již máte vlastní terasu, kterou plánujete zdokonalit. V prvním případě hovoříme o klasické zimní zahradě – na vašem pozemku vyroste obytný prostor, který například může sloužit jako obývací pokoj a stane se tak plnohodnotnou součástí vašeho stávajícího obydlí.

Zimní zahrada vs. zastřešení terasy - Profiltechnik

Zastřešení terasy je na druhou stranu založeno na úplně jiném principu. Terasa je vnímána jako prostor, který není koncipován jako obytná místnost – není začleněna do domu a slouží primárně k venkovním aktivitám. Zastřešením eliminujete negativní vlivy počasí, jako jsou déšť anebo ostré slunce, ale neučiníte tím z ní plnohodnotnou místnost pro celoroční obývání.

Zimní zahrada vs. zastřešení terasy - Profiltechnik

Technologické rozdíly

To, co tvoří základní rozdíl, již víme. Právě použité technologie ale odlišují jedno od druhého nejvíce. Každá zástavba totiž slouží k jinému účelu, a to i když mají některé vlastnosti stejné. Zimní zahrady jsou chápány jako izolační stavby s možností trvalého vytápění. Jejich stěny jsou tvořeny izolačním dvoj anebo trojsklem – tyto izolační vlastnosti z nich právě činí ideální prostory pro celoroční obývání. Na úkor těchto vlastností je ale celá zástavba masivnější a ve většině případů umožňuje otevírání stěn v menším rozsahu.

Zimní zahrada vs. zastřešení terasy - Profiltechnik

Zastřešení terasy je na druhou stranu zástavba, která k celoročnímu obývání určena není (jak již bylo napsáno výše). Tento fakt se krom definice terasy opírá i o technologické řešení zastřešení. To místo izolačních skel využívá spíše jednoduchá bezpečností skla v bezrámovém provedení, díky kterým celá konstrukce působí vzdušněji a více otevřeně. Lehkostí provedení zástavba sice ztrácí izolační schopnosti, které jsou typické pro zimní zahrady, ale na druhou stranu získává možnost téměř 100% otevření svislých stěn – toto naopak zimní zahrady neumožňují.

Zimní zahrada vs. zastřešení terasy - Profiltechnik

Který typ zvolit

To zcela závisí na vašich představách. Pokud hledáte možnost, jak rozšířit váš dům o obytnou místnost způsobem, který odpovídá 21. století, tak se vás rozhodně týká zimní zahrada. Díky ní získáte celoročně obyvatelný prostor, který bude plynule navazovat na vaše zahradní prostory.

A pro ty, kteří uvažují pouze o inovaci terasy? Zastřešení je pro ně ta pravá volba – jedná se o levnější alternativu zimní zahrady s nižší izolační schopností. Díky použitým technologiím bude celá konstrukce vypadat lehce, vzdušně a umožní maximální možné otevření terasy okolní přírodě.

Pokud by vám přeci jenom nebylo něco jasné, neváhejte nás kontaktovat a my vám vše rádi vysvětlíme.