Trendy 2018 v zimních zahradách a zastřešených terasách

Stejně jako obměňujeme šatník, i vaše zimní zahrady a zastřešené terasy si zaslouží na letní sezónu nový kabát. Nebo by se možná spíše hodily plavky?

Solární osvětlení

Sviťte si zadarmo. Kabely jsou navíc taková otrava. Lampičky, lucerny, světla na zapíchnutí do květináčů… Trh dnes nabízí nespočet řešení pro venkovní osvětlení na solární energii. My jsme si nejvíce oblíbili světelné řetězy, které jsou opravdový trend v interiérovém designu. Už dávno nejsou výsadou Vánoc! Nejlépe se vyjímají podél konstrukce, nebo zavěšené u stropu, podél zábradlí či na větší rostlině.

Vypěstujte si vlastní

Kdy jste naposledy měli sladké cherry rajče z obchodu? My ani nepamatujeme. Lepší je si je vypěstovat doma. Na terase či v zimní zahradě se rostlinám všeobecně daří. Tak proč toho nevyužít i pro pěstitelskou činnost, která je navíc i praktická a pochutnáte si? 

Tlumené tóny s vibrujícími

Designová studia a architekti v poslední sezóně hojně využívají kombinaci tlumených barev v kombinaci s výraznými tóny. Zimní zahradě a zastřešené terase sluší díky množství světla o to více! Jemně šedá se teplou žlutou, krémová s temně přírodní zelenou, jemná růžová v kombinaci s tyrkysovou. To jsou velmi oblíbené kombinace, které se hodí především pro letní období.

Mindfullness

Mindfullnes, starodávná buddhistická tradice, jak se ponořit do přítomného okamžiku, se v posledních letech stala obrovským buzzwordem. Pokud má být vaše zahrada či terasa místem pro relaxaci, investujte čas i energii na její přizpůsobení. Vaše duše i tělo vám poděkuje každý (nejen) teplý večer, kdy se jen tak posadíte do křesla a zavřete oči. Důraz klaďte na začlenění prvků, které stimulují smysly. Vonící terapeutická levandule či vodní prvek vytvoří relaxační prostředí spolehlivě.

Experimentujte

Milujeme chuť zahradníků zkoušet nové věci. V letošním roce předpovídáme pokračující trend v experimentování s novými rostlinami. Exotické plody, koření, nebo jen neobvykle vyhlížející květy či listy. Zpestří vám každý den, a navíc je na zahradách a terasách je rozhodně nebude mít každý. 

Babka kořenářka

Možná se opakujeme, ale některé trendy jsou zkrátka stálice bez ohledu na módu. Čerstvé koření je nade všechno koření. Bazalka, máta, petrželka, meduňka… bylinky, které se snadno pěstují a hodí se v každé kuchyni.