Materiály, izolace a odvětrávání

Každý projekt tvoříme na míru. Klienti krom do samotného návrhu stavby ale mohou zasahovat i do použitých materiálů. Výsledné provedení tudíž není specifické pouze svým tvarem a prostorovými dispozicemi, ale i technickými vlastnostmi.

Konstrukce dle vašich představ

Na výběr máte z vícero druhů materiálu – v základu naše konstrukce vznikají především z hliníku. Krom něj se pro levnější provedení zimních zahrad výjimečně využívají i PVC profilové systémy. To, jaký zvolit materiál konstrukce, záleží čistě na vlastnostech vaší stavby. Výsledný návrh je koncipován tak, aby design zimní zahrady, potažmo zastřešení terasy, korespondoval se současnými vzhledovými dispozicemi a utvářel dojem jednotného celku.

To ale není vše. Materiál konstrukce sám o sobě tento ucelený dojem nezaručí. V tuto chvíli nastupuje na scénu variabilita barevnosti. Každá stavba si krom určitého materiálu žádá i specifické požadavky na povrchovou úpravu. V zásadě vybíráme podle vzorníku RAL, který je světově uznávaným standardem pro stupnici barevných odstínů – díky němu můžeme vybírat ze stovek variant a vždy získat tu správnou. Rovněž nabízíme použití strukturovaných barev s třpytivým pigmentem, které stavbě dodají opravdu luxusní vizáž – vypadají přesně jako metalíza na autě s rozdílem, že jsou na omak drsné jako jemný smirek.

Jaké jsou možnosti izolace

Ty se liší především mezi jednotlivými typy zástaveb. Zimní zahrady jsou koncipovány jako celoročně obyvatelné prostory – na kvalitní izolaci je zde proto kladen větší důraz. Při jejich výstavbě dochází k použití izolačních dvojskel anebo trojskel.

Izolační dvojsklo představuje dvě tabule skla s meziprostorem, který je vyplněn izolačním plynem. Díky zmiňovanému meziprostoru dokáže velmi dobře izolovat jak teplo, tak hluk. Na druhou stranu izolační trojsklo, jak již může být z názvu patrné, je složeno ze skleněných tabulí tří a dvou meziprostor. Oproti dvojsklu zaručuje až o 30 % lepší izolační schopnosti nicméně za cenu vyšší váhy, a tudíž i vyšší námahy kování, což se sebou může nést častější nutnost seřizování.

Terasy a výstavby jejich zastřešení takto vnímány nejsou – proto jsou zde použita jednoduchá bezpečností skla. Ta slouží pouze pro uzavření prostor, potažmo eliminaci povětrnostních podmínek.

Na obměnu vzduchu se nezapomnělo

Odvětrávání, případně klimatizace je velmi důležitým prvkem. Ani ne tak pro zastřešení teras jako pro zimní zahrady – ty jsou totiž vnímány jako běžný obytný prostor. Odvětrávání je tak velmi podobné jako ve zbytku domu – vlastně jako byste otevřeli okno. Někdy ale jen to nestačí a člověk musí zatáhnout závěsy, aby se ubránil nepříjemnému pálení sluníčka. Stejně tak tomu je i u zimních zahrad – za horkých letních dnů je více než žádoucí odvětrávání kombinovat se stíněním, aby nedošlo k přehřátí.

U zimních zahrad nad bazény se na odvětrávání klade mnohem větší důraz. Nejedná se zde pouze o případnou vysokou teplotu získanou skleníkovým efektem, ale i o vlhkost prostředí bazénu. Pokud by totiž odvětrávání nefungovalo spolehlivě, pak by podmínky panující v prostoru mohly mít na svědomí znepříjemnění zážitku z koupání – nabízí se zde tedy kombinace odvětrávání-klimatizace-rekuperace.

Od materiálu, přes barvy, izolační a ventilační vlastnosti až po drobné detaily. Svým klientům nabízíme vysokou míru variability při realizaci projektů. Zároveň ale vždy poskytneme odbornou konzultaci a dohled nad výběrem těch nejvhodnějších materiálů, aby každá výstavba plně splňovala svůj účel a požadovaná kritéria.

 

V případě, že byste potřebovali zodpovědět jakékoliv dodatečné otázky, neváhejte se s nimi na nás obrátit.