Lifestyle fenomén jménem HYGGE

Ano, svět opět ohlašuje nový způsob jak žít lépe a radostněji. Nevíme jak vy, ale vzhledem ke komplikovanosti trendů, které vznikají spíše obměnou toho, co už tu bylo, jsme k dalším a dalším novinkám spíše skeptičtí. Nicméně Hygge k nám přichází z Dánska a my mu fandíme. Dá se totiž použít třeba i v zimní zahradě.

Proč vyzkoušet HYGGE?

Protože je to trend, který dává smysl. Svou božskou jednoduchosti, ve které je tak říkajíc krása, se dotkne každého. Hygge nemá v překladu svůj český nebo anglický ekvivalent. Dovolíme si proto citovat větu z knihy HYGGE PROSTĚ ŠŤASTNÝ ZPŮSOB ŽIVOTA Meika Wikinga, protože: „Emoce nepíšete, emoce cítíte.“ Což asi slovo hygge vystihuje nejlépe.

Jaké je zažít HYGGE?

Hygge je zkrátka o pocitu, kdy je nám fajn, jsme šťastní a vnímáme atmosféru přítomného okamžiku. Říká se mu také dánský recept na šťastný život. Na první pohled by se tedy dalo říci, že se vlastně nejedná o žádnou novinku Kdy jste ale naposledy měli pocit, zařídit si prostředí pro příjemný život je jednoduché?

Jak si vytvořit vlastní HYGGE?

Dánové vsadili především na domov. Nejčastěji totiž zažívají hygge doma. Podle knihy Meika Wikinga zmíněné na začátku zažívá nejvíce dotazovaných hygge doma (71 %) a jen 29 % dotazovaných mimo domov. Zaměřme se tedy na to, jak si užít sladké nicnedělání v teple domova, v co nejpříjemnější atmosféře, pohodlí a nepotřebovat k tomu velký rozpočet. Pointou Hygge je totiž také uvědomění si, že ke šťastnému životu nepotřebujeme mnoho a umíme si vážit maličkostí a každé příjemné chvilky.

 

Odstartujte svoje Hygge třeba koutkem, ve kterém se budete cítit příjemně, v bezpečí a klidu. Dánové takové místečko nazývají Hyggekrog. Hádáte správně, mohla by to být třeba zimní zahrada. Vybavte si své místečko svíčkami z přírodního vosku, přidejte špetku skořice do čaje, zachumlejte se do teploučké deky, nazujte ty nejteplejší ponožky a otevřete knihu, kterou tak dlouho odkládáte.

Základem Hygge interiéru jsou přírodní materiály – především dřevo, kožešiny a přírodní voskové svíce. Ideálním doplňkem je otevřený krb, který spojuje člověka s přírodou a elementem ohně. Je nám ale jasné, že taková záležitost nepatří mezi standartní vybavení českého domova. Nahraďte krb dalšími svíčkami a relaxujte od teď ve stylu Hygge za plápolání plamínků svíček.