Jak v zimě pečovat o zimní zahradu

Starejte se o floru

Zimní zahrada obvykle poskytuje zázemí rostlinám, které v zimě potřebují teplé přístřeší. Vytvořte v zimní zahradě ideální podmínky jak pro zazimované rostliny, tak pro trvalky. Do chladnějšího koutu dejte právě venkovní a blíže k teplu umístěte ty, které jsou v místnosti běžně.

Kontrola kondenzace vlhkosti v zahradě

Vlhkost by se ve správně provedené zimní zahradě neměla kondenzovat vůbec. Pokud se skla zimní zahrady rosí, pravděpodobně je někde technický problém. Ten je třeba řešit co nejdříve. Může se jednat pouze o netěsnost, kterou lze vyřešit snadno, ale také o zásadnější chybu konstrukce. Revizi stavby v každém případě neodkládejte.

Shoďte sníh ze střechy

Nachází-li se váš dům v místě, kde vydatně sněží, kontrolujte, zda není potřeba zimní zahradě ulehčit od těžkého, vlhkého sněhu. Zahrady Profiltechnik mají nosnost přizpůsobenou potřebám celé konstrukce. Ne každý výrobce kalkuluje se správnou potenciální váhou sněhu, která případně zahradu zatěžuje. Předejděte prohnutí nebo poškození zimní zahrady tím, že větší sněhovou „čepici“ shodíte plastovým hrablem.

Větrejte rychle a intenzivně

Trvá až 5 minut, než se vzduch ve větší místnosti kompletně vymění. Víme, že větrání v mrazu není příjemné, ale čím intenzivněji ho provedete, tím méně je třeba ho opakovat. Pokud je tato místnost obývaná každý den, celý den, vyhraďte si 5 minut mimo ni, otevřete dveře naplno a vyvětrejte. Prospěje to nejen domu a zimní zahradě, ale i vašemu zdraví!