Jak poznat nekvalitní projekt zimní zahrady

Výstavba funkční zimní zahrady je větší alchymií, než se může na první pohled zdát. Pro laika je náročné rozeznat kvalitní projekt od nekvalitního. Proč není dobré volit podezřele laciné nabídky od neprofesionálních společností, jsme si již vysvětlili. Tentokrát si pojďme říci více k projektu jako takovému.

Konstrukce z nevhodných materiálů

Nosná část by rozhodně neměla být plastová. Plast jako materiál má velmi omezenou statickou únosnost. Hliníková konstrukce je to pravé. Hliník poskytne potřebnou oporu, trvanlivost a velmi snadno se udržuje. Je-li třeba, lze takovou konstrukci vyztužit ocelovou. To provádíme v případech, kdy stavba odolává extrémním podmínkám (zatížení větrem, sněhem).

Světová strana hraje prim

Pravděpodobně nechcete mít ze zimní zahrady saunu nebo lednici. Je proto dobré volit orientaci tak, aby stavba zejména v odpoledních hodinách neodolávala přímému slunečnímu svitu, ani nebyla zcela bez sluníčka. Ideální je orientace na jihovýchod či jihozápad. Ale ne vždy stavíme v dokonalých podmínkách. Není-li taková volba v možnostech projektanta či pozemku, doporučujeme pro eliminaci slunečního svitu a tepla zvážit speciální zasklení nebo stínící systém. V opačném případě, tedy v případě severní orientace, jsou dobrou volbou izolační skla s nízkou hodnotou součinitele prostupu tepla.

Budiž vzduch

Zimní zahrada potřebuje vzduch. Velkým omylem bývá domněnka, že větrání zimní zahrady spočívá pouze v otevírání oken či dveří. Trh nabízí mnoho variant pro větrání a otvírání. Od klasických oken po posuvné stěny, lamelová okna, okna a stěny posuvná svisle či šikmo, větrací klapky, mřížky, střešní okna, případně rovnou celou posuvnou střechu.

Proč poctivě řešit odvětrávání?

Prostory zimních zahrad vyžadují i snižování vlhkosti vzduchu zevnitř. Velmi obvyklým prvkem při výstavbě je tedy i nucené větrání. To se týká především těch zahrad, kam majitelé umístí velké množství květin. Ty produkují v prostředí zimních zahrad mnoho vlhkosti. Automatické či kontinuální odvětrávání zamezuje přehřátí interiéru. Větrat je třeba rychle a intenzivně, aby se zbytečně neochladily vnitřní zdi.

Není sklo, jako sklo

Nechcete-li pěstovat uvnitř své zahrady plísně a mechy, na správném zasklení trvejte.

Různá skla se liší svými schopnostmi a jejich výběr je odvislý na prostředí, ve kterém se nachází zahrada. Čemu se rozhodně vyhnout? Jednoduše a stručně řečeno: Polykarbonát nikdy! Tento materiál je barevně nestálý a přispívá v kondenzaci vlhkosti.

Sečteno, podtrženo: Nejlepší je, nechat si poradit a neudělat při výstavbě zbytečnou chybu, která jen znásobí náklady. Proto se nám neváhejte kdykoli ozvat, jsme tu pro vás.