Co pěstovat v zimní zahradě?

I přesto, že zimní zahrada není skleník, je skvělé v ní mít květiny. Bude se jim tam dařit, a navíc celému prostoru dodají na útulnosti. Vybírejte podle typu zimní zahrady, ale také podle světelných podmínek. Některým rostlinám samozřejmě vyhovuje i více typů zázemí. Tak jen do toho!

Typ 1: Zasklená terasa bez topení

Máte zasklenou terasu nebo balkon? Pořiďte si třeba banánovník, agáve nebo fuchsie. V tomto typu zimní zahrady je teplota ovlivněna tou venku, takže se hodí hlavně na rostliny, které musíte v zimě chránit před mrazem. Po zbytek roku je teplota v rozmezí 8–20°C, ale v létě nezapomínejte větrat.

  • begonie, brambořík, citrusy, fíkovník, jasmín, olivovník
     

Typ 2: Zasklená nebo zastřešená terasa s topením

Pokud svou zimní zahradu vytápíte, ale stále není součástí bytu, bude se do ní hodit třeba aloe nebo klasický ibišek. Teplota se pohybuje v rozmezí od 16 do 26°C. Výhoda tohoto typu je, že má výbornou vzdušnou vlhkost díky oddělení od obytné části bytu. Vlastně se zde dají pěstovat skoro všechny pokojové rostliny.

  • agave, barvínka, břečťan, fylokaktus nebo šáchor

Typ 3: Zimní zahrada jako součást bytu

Slouží vám zimní zahrada jako klasická místnost v domě? Stačí si dát pozor na menší vlhkost vzduchu, ale jinak zde můžete mít spoustu typů rostlin jako je třeba žumen, břečťan nebo aloe. Teplota je zde stejná jako v bytě.

  • aeonium, aprokaktus, plamy nebo zelenec
     

Typ 4: Subtropy u vás doma

Jestli toužíte po exotice, pořiďte si ji domů. Subtropická zimní zahrada se již skleníku podobá a její údržba je náročná nejen finančně. Na druhou stranu vám ale dovolí pěstovat exotické rostliny s nároky na vyšší teplotu. Například ananasovník a skvěle se bude dařit i orchidejím.
 

 

Už jste se rozhodli, které rostliny si pořídíte na svou zimní zahradu?