Zimní zahrada jako součást vašeho domu

Zimní zahrady netvoří pouze prostor pro vaše milované rostliny, jak může být z názvu patrné. Jedná se o velmi elegantní způsob rozšíření vašeho domova o další místnost určenou pro relaxaci a trávení volného času.

Označení „zimní“ může být nicméně matoucí – zimní zahrada nemá nic společného se zimou, její prostory můžete využívat celoročně. Záleží čistě a pouze na vás, zdali si doma vytvoříte prales, anebo prosluněné místo pro odpočinek vyzařující energii do všech stran

Venku, ale doma

Myšlenka, která zřejmě každému proběhne hlavou při vstupu do zimní zahrady, může vypadat asi takto: „Jsem tedy venku anebo vevnitř?“. Vzhledem k povaze stavby jsou takové pochyby na místě. Kombinace prosklených stěn, lehké hliníkové konstrukce, dekoru dřeva a nezačleněnosti prostoru do samotné budovy působí vskutku matoucím dojmem. Vstupem do zimní zahrady se vlastně dostanete do venkovních prostor uvnitř, které vám dovolí čerpat výhody zahradního altánku, kam svítí slunce a máte odtud přímý výhled na zahradu. Zároveň jsou zde ale i výhody spojené s teplem a pohodlím domova.

Nejen obývací pokoj, ale třeba i zahrádka

Krom obytného využití plní zimní zahrady i svou z názvu vyplývající funkci – zahradní. V čem je ale tento způsob kultivace rostlin přínosnější oproti pěstování pod širým nebem? Odpověď na tuto otázku je vskutku jednoduchá – co říkáte na čerstvé plodiny z vašich keřů a stromků i za té nejtužší zimy

Jen si to zkuste představit. Je sychravé ráno, pozvolna se snášejí k zemi sněhové vločky a vy v papučích s šálkem horkého čaje vcházíte do vaší zimní zahrady, kde na vás čekají čerstvé pomeranče připravené k utržení. Nezbývá nic jiného, než usednout na pohovku, čerpat atmosféru a vychutnávat – naprostý ideál všech se zájmem o kvalitní organickou stravu.

Anebo taky bazén

Nezaujala vás představa moderních obytných prostor a nejste zrovna zahradník? A co takhle krytý bazén? To pak můžete předešlé představy zimních zahrad nechat bez problému plavat a jít si za svým snem.

Oproti klasickým zákrytům bazénů vám zimní zahrada ušetří čas i trápení s údržbou a přinese určitý komfort. Přeci není nic lehčího než otevřít dveře, vejít do vyhřátého prostoru, kde na vás čeká křišťálově čistá voda přesně tak, jak byste si to po náročném dni představovali.

Suma sumárum

Současné trendy v architektuře a životnímu stylu lidí hovoří jasně – ve světě je znovu zájem o návrat k přírodě a zdravému stylu života. Právě zimní zahrady odstraňují bariéry klasických obydlí, která krom výhledu z okna neumožňují takřka žádnou konexi s přírodou. Díky tomuto fenoménu může člověk zvětšit prostory zástavby, učinit ze zahrádky součást svého domu, dovést zahradní bazén k dokonalosti anebo to rovnou vše zkombinovat dohromady.

Meze se zde nekladou a záleží čistě na vaší kreativitě. 

UložitUložit

UložitUložit