Nejčastější chyby při výběru a výstavbě zimní zahrady

I mistr tesař se někdy utne, praví známé přísloví. U zimních zahrad ale platí pravidla a zásady, při kterých by se utnout neměl.
 
O nekvalitních protestantských počinech firem, které se vydávají za odborníky, víme své. Jejich nekvalitně rozpracované projekty se těžko napravují a jsou nákladné. Jak se takové chybě vyvarovat a co signalizuje, že při poptání takové společnosti riskujete? Čtěte dále.
 

Výběr firmy, která výstavbu zimních zahrad zkrátka neumí, je nejčastějším kamenem úrazu. Znamená to, že si ji zákazník řádně neprověří. Nepodívá se na její minulé realizace, pokud vůbec nějaké jsou. Na trhu se pohybuje velké množství firem, které se prezentují jako odborníci. Zejména v době stavební špičky. Tehdy investor může udělat chybu a vybrat si takovéhoto "neodborníka" poměrně snadno. Většinou pod tlakem termínu, někdy i ceny. Odborné firmy mají většinou vyšší ceny, ale to je dané právě jejich spolehlivostí a záruky za dílo. Odborné firmy mívají většinou plnější výrobu a své předem stanovené dodací termíny, kterým podléhají jejich dodávky. Právě proto, že mají dodávky velmi dobře časově organizované.

Další častým faktorem je tedy svým způsobem nedočkavost. Zákazník by často rád přitlačil na pilu s rychlostí dodání. Výrobce, i kdyby sebevíce rád vyhověl, dodržení postupů, objednací lhůty od kvalitních dodavatelů ho zkrátka limituje.

Dalším riskem je pevný dodací termín bez vyjasnění projektové dokumentace. Na západ od našich hranic je naprosto běžné, že investor přijímá dodací podmínky zhotovitele a raději si připlatí a počká delší dobu na kvalitní výrobek od osvědčeného dodavatele. U nás tomu tak zatím ve všech případech není. V důsledku tlaku na termín, nebo cenu se lehce doslechnete stížností na dodavatele a nářky na kvalitu dodávky. Zkušený spolehlivý dodavatel má svoje technologické postupy v čase, které nejdou zkrátit ani obejít a ty je třeba investorem/zákazníkem bohužel přijmout.

Věřte, že jen plně funkční a profesionálně zhotovená zimní zahrada vám dokáže poskytnout benefity, pro které si ji vůbec v počátku pořizujete.